czwartek, 25 sierpnia 2011

masło shea

Masło shea, inaczej nazywane karite. Produkt w 100% naturalny, nazywany złotem Afryki. Posiada cudowne właściwości łagodzące oraz nawilżające. 


Od dłuższego czasu stosuję masło shea i bardzo sobie je chwalę.

Dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na ubite masło z dodatkami.


Docelowo miało być miękkie i łatwiej się rozsmarowywać.... tak nie jest. Polecam jednak mieszankę, jest to wzbogacona wersja nawilżacza. Plus jest taki, że ubite masło szybciej rozpuszcza się pod wpływem ciepła dłoni niż normalne.

tak wygladaja nasiona shea 
(zrodlo zdjec: http://pl.wikipedia.org/wiki/Mas%C5%82o_shea )


Składniki:

ok. 250-300 g masła ( shea, kakaowe, mango - dobrać dowolnie, jednak shea powinno dominować)

3-4 łyżek stołowych olejku: jojoba, avocado - dowolnie, ja wzięłam 2 jojoba i 1 avocado

Na samym końcu, można dodać kilka kropel olekju eterycznego, dla urozmaicenia zapachu oraz przyjemniejszego stosowania. 


Sposób przygotowania:

W oryginalnym przepisie, zalecano podgrzewanie masła podczas ubijania. Według mnie łatwiej i bez potrzeby kontrolowania temperatury jest rozpuszczenie masła w kąpieli wodnej (Weź dwie miski, mniejszą i większą. Włóż jedną do drugiej, Do mniejszej włóż masło. Do większej nalej gorącej wody. Masło zacznie się roztapiać, należy mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia).

Następnie dodajemy olejki, może być jojoba, avocado.

Całość mieszamy, uzyskaliśmy konsystencję ciekłą. Miksturę chowamy do lodówki na ok 15-20 min by wystygło. W przeciwnym razie będzie trzeba długo ubijać.

Wyciągamy z lodówki i ubijamy aż do uzyskania konsystencji kremowej. Papka powinna być biała po ubiciu. Pod koniec ubijania można dodać kilka kropel olejku zapachowego.


Gotowe masełko, należy przełożyć do słoiczka.

Koniec!
tak wyglada nierafinowane maslo shea
(zrodlo: http://angielopes.files.wordpress.com/2010/03/shea-butter-and-nuts3.jpg)

tak wyglada ubite maslo shea 
( zdrodlo: http://productbody.blogspot.com/2008/03/and-winners-are.html )


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz