środa, 7 września 2011

włosy - czego unikać w szamponach i odżywkach


Krótka charakteryzacja składników szamponów i odżywek, których powinno się unikać:

SLS -Sodium Laureth Sulfate
- jedna z najpopularniejszych substancji myjących - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Substancja o dobrych właściwościach pianotwórczych. W wielu publikacjach internetowych mowa jest o rakotwórczym działaniu Sodium Laureth Sulfate. Jednak są to informacje niezweryfikowane, ponieważ w publikacjach naukowych SLES nie powoduje działania rakotwórczego. Może jedynie wywoływać ewentualne działanie drażniące.

Wysusza skórę, wywołuje świąd, rumień oraz charakterystyczne plamy.Najpierw pojawia się różowa plama, która mniej lub bardziej swędzi, następnie wysycha jej powierzchnia, nieco rogowacieje (staje się szorstka) i złuszcza się. Przy zanikaniu blednie od środka lub od obrzeża, pozostawiając lekkie odbarwienie, mijające po kilku dniach. Przy dużej nadwrażliwości Sodium Laureth Sulfate powoduje rozległe i zlewające się plamy, w formie potocznego liszaja. Zmiany nie reagują na hydrokortyzon i podobne kortykosteroidy. Dopiero odstawienie wszelkich produktów zawierających Sodium Laureth Sulfate daje całkowite wyleczenie. Trudno jest jednak wyeliminować Sodium Laureth Sulfate, bowiem jest tani, łatwy w zdobyciu i wygodny w produkcji. Sodium Laureth Sulfate występuje w szamponach dla psów, w szamponach dla ludzi, w niektórych płukankach do jamy ustnej, w tonikach do demakijażu, we wszelkich żelach i mydłach (tylko z nazwy) do mycia, w płynach do naczyń, w płynach do mycia urządzeń elektromechanicznych, w płynach i olejkach do kąpieli, w solach do kąpieli, w preparatach do mycia okrętów, samochodów, samolotów, podłogi, okien. Oczywiście jest też w środkach do mycia kibla, wanny, zlewu i pomieszczeń inwentarskich. Czyż nie jest wspaniałym wynalazkiem nowoczesnej chemii? Uniwersalny. Sodium Laureth Sulfate jest do mycia wszystkiego. Właściwie nikt nie wie jakim cudem znalazł się w kosmetykach i w produktach do higieny człowieka?. Kto pierwszy wpadł na tak genialny pomysł? Dlatego właśnie szampony wywołują łupież, swędzenie głowy, wypadanie włosów, uzależnienie włosów od całej grupy szamponów opartych na Sodium Laureth Sulfate. Dlatego ludziom łuszczą się uszy, swędzi skóra, dlatego takie masowe ataki atopowego zapalenia skóry, począwszy od niemowląt mytych wszechobecnym i panującym Sodium Laureth Sulfate. Pasta i płukanki do zębów ładnie się pienią, wszyscy są zadowoleni..."

Ammonium Lauryl Sulfate - tensyd. Pochodzenia różnego. Składnik, który jest tanią, dobrą, pieniącą substancją dla szamponów i płynów do kąpieli, jest środkiem aktywnie myjącym, odpowiedzialnym za gruntowne oczyszczanie skóry i włosów. Substancja drażniąca skórę.

Link do listy produktów bez SLS: 

Skladnik Sodium Laureth Sulfate zawarty w szamponach Herbal Care, to nie jest SLS.
SLS - to Sodium Lauryl Sulfate (laurylosiarczan sodowy) - detergent o stwierdzonym drażniącym działaniu na skórę.
SLES - to jego etoksylowana forma, bardziej łagodna dla skóry.


Cocamidopropyl Betaine - substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancja powierzchniowo czynnych. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli.. Kokamidopropyl betaina jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych. Ze względu na właściwości myjące nie ma zastosowania w produktach pozostających na skórze.

Cocamide DEA - emulgator, tensyd, regulator lepkości, stabilizator emulsji. Pochodzenia najczęściej roślinnego. Półsyntetyczny składnik uzyskiwany z oleju kokosowego, który jest substancją aktywnie myjąca, odpowiedzialną za gruntowne oczyszczanie skóry i włosów, dlatego też używany najczęściej do środków myjących m.in. szamponów, płynów do kąpieli, oraz który hamuje tworzenie się zapaleń. Może wytworzyć nitrozaminy.

Sodium Laureth-5 Carboxylate - środek powierzchniowo czynnym, detergent, oczyszczanie skóry głowy i włosów

PEG-7 Glyceryl Cocoate - emolient, emulgator, środek rozpuszczający, pochodzenie naturalne, otrzymywany z gliceryny i oleju kokosowego

Acrylic Acid and styrene polymer - stosowany m.in. w preparatach do pielęgnacji włosów jako substancja kondycjonująca - wygładza i zmiękcza, a także w preparatach do stylizacji - utrwala fryzurę i kondycjonuje włosy. Substancja filmotwórcza - tworzy na powierzchni włosów film, który ogranicza ucieczkę wody z powierzchni włosów, dzięki czemu odpowiednio nawilża. Zwiększa lepkość produktu, stabilizuje emulsje.

Alkyl polyglycoside - środek powierzchniowo czynny przyjazny środowisku, szeroko stosowany w kosmetyce, biodegradowalny

Sodium Chloride - Modyfikator reologii. Wpływa na konsystencję kosmetyków myjących - powoduje wzrost lepkości w preparatach zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne


Coconut Oil - olej kokosowy, polecany do pielęgnacji włosów, zapewniając odbudowę, nawilżenie i ochronę włókna włosa.

Hydrolized Milk Protein - proteiny mleczne, nawilżają włosy, uelastyczniają i wygładzają. W zbyt dużej ilości mogą obciążać.

Disodium EDTA - substancja chelatująca, regulator lepkości, zmiękczacz. Pochodzenia chemicznego. Środek chelatujący (związki organiczne), który dodaje się do produktów kosmetycznych, aby mógł wytworzyć z jonami metali kompleks (całość) przez co może wpłynąć na stabilność i/lub wygląd kosmetyków. Składnik używany także jako regulator lepkości w końcowym produkcie (zmniejsza lub podwyższa)

Methylisothiazolinone and Methylchloroisothiazolinone - Substancje konserwujące, które uniemożliwiają rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chronią również kosmetyk przed zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu. Wywołują alergie. Składniki dozwolone do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajdują się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Ich dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,0015%.

Citric Acid - zmiękczacz, konserwant, regulator pH, środek wybielający. Pochodzenia roślinnego. Naturalny ekstrakt owoców cytrusowych. Substancja występująca we wszystkich organizmach żywych. Szeroko stosowany w kosmetyce jako środek wspomagający działanie innych składników aktywnych. Składnik pomocniczy w ustawieniu wartości pH. Substancja maskująca (związki organiczne), którą dodaje się do środków kosmetycznych, aby mogła wytworzyć z jonami metali kompleks (całość) przez co może wpłynąć na stabilność i/lub wygląd kosmetyków. Citric Acid należy do kwasów AHA i działa na skórę lekko złuszczająco, dlatego też używany często w peelingach jako jeden ze składników.

Parfum - kompozycja zapachowa, może podrażniać




zdjęcie: http://kobieta.interia.pl/news/zdrowe-i-piekne-wlosy,1232685


Wszystkie informacje zawarte na blogu http://kroplanatury.blogspot.com/ zostały przedstawione w dobrej wierze. Przy ich uzyskiwaniu wykazana została należyta staranność. Większość informacji została zweryfikowana, jednakże ze względu na charakter serwisu część informacji nie jest weryfikowalna. Dotyczy to w szczególności spisanych przekazów ustnych oraz materiałów nadesłanych. W związku z powyższym http://kroplanatury.blogspot.com/ nie stanowi materiału źródłowego. W maksymalnym określonym przez prawo zakresie nie ponoszę odpowiedzialności za prezentowane w portalu http://kroplanatury.blogspot.com/ treści. W szczególności nie ponoszę odpowiedzialności za skutki wynikłe z wykorzystania do jakichkolwiek celów prezentowanych informacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz